ARCHIEF: SWAN naar het Groninger Songwriter Circle /28 maart 2014


SWAN MEETS GSC
(Recensie door Harry Siers)
Op vrijdag 28 maart vond er een bijzonder muziekevenement plaats in de Kroeg van Klaas in Groningen waar de Groninger Songwriter Circle resideert. Op uitnoding van Marike van der Meij van GCS reisden we met maar liefst zes singersongwriters uit Amsterdam en omstreken af naar de fraaie stad onder de Martinitoren.

De Kroeg van Klaas bleek een perfecte locatie om muziek te maken. Goede vibes zoals dat heet. Een kleine ruimte met aan de muur foto’s van de Stones, Marilyn Monroe en posters van eerdere muziekavonden.

De eerste act werd verzorgd door Johanna Klaassen, met begeleiding van Bart Tarenskeen op contrabas. Johanna bracht haar liedjes zoals we van haar gewend zijn, met flair, humor en een grote dosis muzikaliteit.

Johanna’s Nederlandstalige liedjes gaan over, zoals ze dat zelf noemt, “het leven, de kleine en grote frustraties, maar bovenal wondertjes overal om je heen”.  Het zijn “theatrale luisterliedjes met een knipoog”.

Het eerste lied Volg je hart was meteen een sterke opener. Mooi gezongen en met een fraaie boodschap: “Volg je hart, al weet je niet de route”. Aan alles is te merken dat Johanna regelmatig op de planken staat. Ze legt makkelijk contact met het publiek. Een ander sterk punt is de humor in haar presentatie en teksten. Het nummer Klikklik (over daten) luistert ze op met een mutsje en een beertje om de karakters van de verschillende mannen te verbeelden. Muzikaal gezien zijn zowel Johanna als haar begeleider Bart van veel markten thuis: Bart speelt niet alleen contrabas maar ook piano en gitaar. Johanna zingt, en speelt piano en sax. Het maakt hun optreden gevarieerd en levendig.

Naast bovengenoemde twee liedjes bracht Johanna verder nog Net even niet, Verander me niet, Zeepbel, Insomnia en Was ik maar saai. Saai is ze zeker niet. Voor wie daarom meer over Johanna wil weten: www.johannaklaassen.nl – Via de site zijn haar liedjes te beluisteren en is haar cd met tien Nederlandstalige pareltjes te bestellen.


Johanna Klaassen en Bart Tarenskeen ( https://www.facebook.com/johanna.klaassen )


Vervolgens betrad A MysterE het podium. Deze singersingwriter heeft er vanaf 1990 al een heleboel gigs opzitten, zoals te zien is in de indrukwekkende lijst op zijn website. En dat is te merken. MysterE brengt zijn liedjes zelfverzekerd en met een bijzonder sympathieke uitstraling. Wat opvalt zijn de mooie composities. De vaardige gitarist stopt originele akkoorden in zijn liedjes. Engelstalig werk met sterke teksten. Te horen is dat hij naar grote voorbeelden heeft geluisterd: Eliott Smith, Nick Drake.

Als eerste nummer kreeg de luisteraar Through voorgeschoteld. Een erg sterk lied, met overtuiging gebracht. Prima uitspraak van de Engelse taal ook, altijd prettig om te horen. Tot de inspiratiebronnen van MysterE behoren onder andere films (Brazil, Twin Peaks, Cloverfield). Het tweede lied, Edge, ging dan ook over de al even mysterieuze Laura Palmer. Al vijfentwintig jaar is ze niet meer onder ons, maar MysterE bracht haar weer even tot leven in een prachtig lied. Waarvoor grote dank.

Na Through en Edge volgden Dive, Lips, Free en La La La Song. Het nummer Lips schreef E omdat hij werd uitgenodigd te spelen voor Radio 1 en dat moest een lied van drie minuten zijn. Het werd een klein juweeltje. Voor wie E live aan het werk wil zien: hij speelt op 7 april in Café DeRat, Utrecht (20.30 uur) en op zondag 18 mei in Café Averechts, Utrecht (15.00 uur). Misschien speelt E dan ook wel het aanstekelijke La La La Song. Zijn website: www.amystere.com

En zo ziet deze muzikant eruit:
Singersongwriter Ronald Günther begon al in de jaren zeventig van de vorige eeuw met muziekmaken (gitaar, zang). Hij brengt zowel eigen nummers als zijn eigen versies van bestaande nummers. In Groningen trakteerde Ronald ons op een gevarieerde set, bestaande uit de volgende liedjes: Time fades away, With Dylan On My Mind, Crownborough Avenue, Johnny, Madness en When I Get Up In The Morning.
Ronald speelt en zingt met groot enthousiasme en weet zijn toehoorders te boeien met zijn presentatie en verhalen. Hij speelt zowel gevoelig tokkelend als swingend strummend. De fraaie opener Time fades away werd gevolgd door het aanstekelijke With Dylan On My Mind, waarin de sfeer van zijn grote voorbeeld His Bobness doorklinkt. Nadat Ronald ons vertelde over een van de grote liefdes in zijn leven, bracht hij een lied dat geïnspireerd is door een van deze muzen, Crownborough Avenue. Een romantisch nummer, dat spreekt vanzelf.
Op Ronalds website (www.ronaldguntherthemusic.com) zijn zeven van zijn mooie liedjes te horen en is bovendien te lezen waar hij de komende tijd optreedt.

Vervolgens mocht Anne Wouter aan het Groningse publiek laten horen wat ze in huis heeft. En dat bleek veel. Anne is in mei 2009 afgestudeerd als zangeres (pop/sessie) aan het conservatorium van Alkmaar en haar kennis en muzikale talent hebben inmiddels geleid tot haar eerste EP, All Without You.
 Gezeten achter de piano zong ze in de Kroeg van Klaas met een prachtige, warme stem werk van dit album: Sad Song, Goodbye, I don't believe, Story of life, Who I am. Haar presentatie is sterk en met haar stem brengt ze veel variatie aan in haar liedjes. Melancholische nummers met goede teksten.
Vier van haar liedjes zijn te horen op Anne’s website: www.anne-music.nl. Op deze site is ook te lezen waar je haar live kunt zien en horen.
Als laatste nummer bracht Anne nog het Nederlandstalige Dit is, een ontroerend lied.
Anne is op 13 april te zien als songwriter in het programma The Hit, 20.00 uur op RTL 5.


Anne Wouter (https://www.facebook.com/anne.wouterlood )

Na Anne was het mijn beurt om op het podium te klimmen. Gelukkig was dat niet zo hoog, dus dat lukte. Naast eigen werk maak ik sinds 2008 vooral eigen hertalingen van Engelstalige nummers van mijn muzikale helden Townes van Zandt, Shane MacGowan en Tom Waits. Het draait in mijn liedjes vooral om de teksten, waaraan ik lang schaaf totdat de woorden en klanken op de juiste plek staan. Sinds kort hertaal ik ook een aantal Nederlandstalige klassiekers in het Engels.

In de Kroeg van Klaas speelde ik Naar de stad (New Coat of Paint), Oude fiets (Broken Bicycles), Novembre (November), Als ik je nodig had (If I Needed You) en For Her (Voor haar). Voor meer informatie over mijn muzikale activiteiten kun je een kijkje nemen op mijn website www.harrysiers.nl of op mijn artiestenpagina op Facebook.


Na mijn  optreden was het de beurt aan de singersongwriter die in Amsterdamse (en nu ook in Groningse) kringen weinig introductie meer nodig heeft: the one and only Annette Vogel die de avond in de Kroeg van Klaas samen met Marike van der Meij mogelijk maakte.

Annette had een heuse fan in de zaal: een Groninger die was getipt dat er iemand liedjes van Sandy Denny kwam spelen. En dus speelde Annette voor hem een nummer van deze zangeres. Daarna bracht ze en prachtige set eigen werk, bestaande uit de volgende nummers: On a Raft, What I really Am, Irish Girl in Paris, Blue Sky, By My Side, Song for the Addicted.
Ik heb Annette bij SWAN al vaak horen spelen, maar in Groningen leek het wel alsof alles op zijn plaats viel: stem, presentatie en zeker ook de begeleiding door twee erg goede muzikanten: Manuel Remerie en Eric Bosma op respectievelijk slidegitaar en elektrische bas. Het blijft mooi om Annette met zoveel passie te zien zingen en spelen. Ga daar vooral mee door, Annette. En blijf van deze mooie avonden organiseren.


Annette Vogel, Manuel Remerie en Eric Bosma (https://www.facebook.com/annette.vogel )

Annette’s website: www.annettevogel.nl*** Marike en Annette: bedankt voor jullie singersongwritersavonden! ***Geen opmerkingen:

Een reactie posten